LİSE EĞİTİMİ SÜRECİNDEKİ FUTBOLCU ÖĞRENCİLERİN SORUNLARI (Ankara İli Örneği) - Alvurdu, Sümer; Şenel, Ömer (Spormetre, 2010)
Bu arastirmada, lise egitimi surecinde bulunan ve lisansli olarak futbol oynayan sporcu ogrencilerin aile, kulup ve okul yasantilarinda karsilastiklari sorunlarin belirlenmesi amaclanmistir. Arastirmaya, 2008-2009 ogretim yilinda Ankara ili merkez ilcede bulunan 14 devlet lisesinde ogrenim goren 382 lisansli futbolcu ogrenci katilmistir. Arastirmada, veri toplama araci olarak anket kullanilmistir. Arastirmaya katilan futbolcu ogrencilerin demografik bilgilerinin ve karsilastiklari sorunlarin frekans (f) ve yuzde (%) dagilimlari belirlenmistir. Daha sonra, futbolcu ogrencilerin goruslerinin demografik ozelliklere gore iliskilerinde Capraz Tablolar ve Ki-Kare analizleri kullanilmistir. Analizlerde anlamlilik duzeyi 0,05 olarak kabul edilmistir. Arastirmanin sonucunda, aile yasami ile ilgili sorunlarla, futbolcu ogrencilerin yasi, babalarinin ve annelerinin meslegi ve ailelerinin ekonomik durumlari arasinda istatistiksel olarak anlamli bir iliski olmadigi gorulmustur (p>0,05). Kulup yasami ile ilgili sorunlarla, futbolcu ogrencilerin yasi ve oynadiklari liglerin duzeyi arasinda istatistiksel olarak anlamli bir iliski olmadigi gorulmustur (p>0,05). Okul yasami ile ilgili sorunlarla, futbolcu ogrencilerin yasi, ogrenim gordukleri siniflar, haftalik antrenman sayilari ve gunluk antrenman saatleri arasinda istatistiksel olarak anlamli bir iliski oldugu belirlenmistir (p<0,05)
Keywords: High school education; Student athlete; Soccer; Problem; Lise eğitimi; Sporcu öğrenci; Futbol; Sorun; 4. Education