X ve Y kuşağı öğretmenlerinin motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması - Demir, Furkan (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, X ve Y kuşağı öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığının araştırılması ve medeni durum, cinsiyet, eğitim durumu, okul türü ile bulunduğu okuldaki hizmet süresi değişkenlerinin öğretmen motivasyonuyla ilişkisinin X ve Y kuşağı bağlamında karşılaştırılmasıdır. Araştırma betimsel nitelikte olup nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle oluşturulmuştur. Araştırma, Ankara ili Keçiören ilçesindeki kamuya ait Anadolu liseleri, Anadolu İmam Hatip liseleri ile Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden dörder okul seçilerek toplam 12 okulda yapılmıştır. Araştırmaya bu okullarda görev yapan X ve Y kuşağına mensup toplam 304 öğretmenden katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23 istatistik programı kullanılmıştır. Hipotezlerin test edebilmesi amacıyla normallik ve güvenilirlik analizleri uygulanmıştır. Analizler neticesinde öğretmenlerin dışsal ve içsel motivasyonlarında kuşak ve cinsiyete göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Medeni durum X kuşağı öğretmenlerin motivasyon düzeylerini etkilerken, Y kuşağı öğretmenler üzerinde benzer bir etkiye rastlanılmamıştır. Eğitim durumu ile Y kuşağı öğretmenlerin motivasyonlar düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır fakat X kuşağı öğretmenlerin eğitim düzeyleri yükseldikçe içsel motivasyonlarının azaldığı görülmektedir. Okul türü X ve Y kuşağı öğretmenlerin dışsal motivasyonları etki etmektedir. Üç okul türüne göre en yüksek ortalama değerlerin Anadolu İmam Hatip liselerine ait olduğu görülmüştür. Okul türü X kuşağı öğretmenlerin içsel motivasyonları üzerinde anlamlı bir etki göstermemektedir fakat Y Kuşağı öğretmenlerin içsel motivasyonunu etkilemektedir. Bulunulan okuldaki hizmet süresi X kuşağı öğretmenlerin hem dışsal hemde içsel motivasyonuna etkilemektedir fakat Y kuşağı öğretmenlerin motivasyonları üzerinde anlamlı bir etki göstermemektedir.
Comparison of the motivation levels of X and Y generation teachers
Keywords: Kuşak, Motivasyon, Öğretmen