Arş. Gör. Çağatay Salum, Öğr. Gör. Dr. Dilara Kaynar Doç. Dr. Osman Sabri Kesbiç (85. Komisyonda Araştırmacı Eklendi)KAYNAR, Özgür2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18851Çalışmanın amacı greyfurt kabuğu esansiyel yağının balık yağı termal oksidasyonunda koruyucu etkisini belirlemektir. Bu maksatla greyfurt kabuklarından hidro-distilasyon yöntemiyle esansiyel yağ elde edilecektir. Sonrasında % 0, 0,1, 0,2, 0,4, 0,8 ve 1,6 oranlarında greyfurt esansiyel yağı içeren balık yağı karışımları hazırlanacaktır ve bu karışımlar sürekli havalandırma altında termal oksidasyona tabii tutulacaktır. Oksidasyon süreci sonunda balık yağında meyana gelen kalite değişimleri ve farklı oranda yapılan esansiyel yağ katkısının koruyucu etkisini belirlemek üzere karışımların peroksit değerleri, MDA ile total antioksidan miktarları belirlenecektir. Çalışma sonunda balık yağını termal oksidasyona karşı koruyan en düşük esansiyel yağ katkı dozu tespit edilecektir.Greyfurt Meyvesi Kabuklarından Elde Edilecek Olan Esansiyel Yağın İnsan Gıda Takviyesi Ve Çiftlik Hayvanları Yemlerinde Yağ Kaynağı Olarak Kullanılan Balık Yağının Oksidasyonunu Koruyucu Etkisinin Araştırılması