Bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin sosyal bilgiler dersindeki akademik başarı ve derse karşı tutumuna etkisi - Hayta, Pakize (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu araştırmanın amacı İlköğretim yedinci sınıf Sosyal Bilgiler dersi İnsanlar Yerler ve Çevreler ünitesinde bağlam temelli öğrenme modelini kullanmanın akademik başarı ve tutum üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Osmaniye ilinde bir ortaokulda öğrenim gören 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma deney grubunda 25, kontrol grubunda 24 olmak üzere olmak üzere toplamda 49 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu gerçek deneme modeli kullanılmıştır. Deney grubuna bağlam temelli öğrenme yaklaşımına göre geliştirilen etkinlikler uygulanmış, kontrol grubuna ise ders kitabı doğrultusunda uygulama yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi ve sosyal bilgiler tutum ölçeği kullanılmıştır. Veriler Spss 23 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada bağlam temelli öğrenme modeline göre geliştirilen etkinliklerin öğrencilerin akademik başarıları üzerine olumlu etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak öğrencilerin tutumları üzerinde ise anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür.
Keywords: Bağlam temelli öğrenme, akademik başarı, tutum