Radikal İslamcı söylemin dergilerde yansıması Şûra, Tevhid ve Hicret örneği - Tufan, Sevgi (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Çalışma, genel itibariyle Türkiye’de İslamcılığın 1970-1980 yılları arasında kazandığı çeşitliliği sosyolojik bir yaklaşımdan yola çıkarak anlamaya dairdir. Büyük bir paradigma değişimi olan modernleşmeyle birlikte sosyal hayatta ortaya çıkan soru ve sorunlara İslamiyet’e uygun bir cevap üretme çabası içine girmiş kişi ve grupların oluşturduğu birbirinden farklı söylem alanları mevcuttur. Özel olarak bu çalışmada, İslamcı düşüncenin radikalleşmesindeki etkisini kavramak amacıyla Şûra, Tevhid ve Hicret dergilerinin benimsediği radikal İslamcı söylem “şeriat”, “kavmiyetçilik” ve “rejim” kavramları çerçevesinde söylem analizine tabi tutulmuştur. Söz konusu dergilerin dönemi içinde farkı ortaya koyularak İslamcı düşüncenin teşekkülünde taşıdığı öneme dikkat çekilmiştir.
Reflection of radical Islamist discourse in journals: The example of Şura, Tevhid and Hicret
Keywords: Toplumsal hareketler, İslamcılık, Dergicilik, Şeriat, Rejim, Kavmiyetçilik