Besinsel Katki Maddesi Olarak Kullanılan Mannanoligosakkaritin Çipura Balığının (Sparas aarata) Büyüme, Yem Degerlendirme ve Yasama Gücü Üzerine Etkisiu - Gültepe, Nejdet; Hoşsu, Belgin (Alınteri 12 (B) 1-8, 2008)
Bu çalismada; çipura (Sparus aurata) beslemede mannanoligosakkaritlerin kullanilabilme imkani ve besin maddesi sindirimi üzerine etkileri arastinlmistir. Mannanoligosakkarit olarak, ekmek mayasinin (Saccharomyces cerevisiae) hücre duvarindan elde edilen Bio-Mos® kullanilmistir. In,I1±13,19 g ortalama agirligindaki baliklar 20.000±2io adet olacak sekilde 9 adet sekizgen agkafese stoklanmis ve her grup üç tekrarli olacak sekilde; 0/00 O,0/00 2 ve 0/00 4 oraninda Bio-Mos® katilarak hazirlanan yemlerle beslenmistir. Deneme sonunda Bio-Mos®'un 0/00 2 oraninda kullanilabilecegi ve gruplar arasinda; ham protein, ham yag, ham selüloz, ham karbonhidrat sindirimleri, agirlik artislari, yem dönüsüm oranlari ve ölüm oranlari bakimindan önemli fark bulunmustur. In this study, usage possibility of mannanoligosaccharide in gilthead sea bream (Sparus aurata) and its effects on digestibility of nutrients were investigated. BioMos derived from the cell wall of bread yearst was used as mannanoligosaccharide. Fish with in.ll ± i3. 19 g average weight were stocked to 9 octagonal cages each of which was included 20,000 ±2io fish in three replicates. 00/00, 20/00 and 40/00 of Bio-Mos were added to fish feeds. At the end of the study it was found that Bio-Mos can be used successfully at 20/00 rate in feeds. Significant differences were observed between groups with respect to crude protein, crude fat, crude cellulose, crude carbohydrate digestion, weight gains, feed conversation rate and mortalitiy rates
Effects of Dietary Supplementation With Mannanoligosaccharide on Growth, Feed Utili~ation and Survival Rate of Gilthead Sea Bream (Sparas aarata)
Keywords: Besleme, Yemlerne, Çipura (Sparus aurata), Bio-Mos®, Mannanoligosakkarit; Feeding, Gilthead, Sea Bream (Sparus aurata), Bio-Mos®, Mannanoligosaccharid