Minimalist sanatın afiş tasarımına etkileri ve hayvan hakları konulu afiş uygulamaları - Uzuner, Nur (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
İndirgemeci bir sanat olarak bilinen Minamalizm Sanat akımı; 1960’lı yıllarda soyut dışavurumculuk akımının aşırı duygusal ve fevri tarzına tepki olarak, ‘less is more’ yani ‘az çoktur’ ilkesi ile yapılaşmış, mantığa dayanan bir sanat akımıdır. Grafik tasarım içerisinde geniş kitlelere, çok kısa sürede hitap eden ve grafik sanatının en önemli unsuru olan afiş; kalabalıklara asılan resimli duvar ilanı anlamındadır. Reklam amacı güden afişin alt yapısına inildiğinde sanat akımlarından belirli izler yansıtmakta ve bu izler toplumun yaşantısını dünyaya aktarmaktadır. Bu tez çalışmasında 2. ve 3. bölümünde, akımın oluşumundaki alt yapı, tarihçesi, sanatçıları ve eserleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. 4. ve 5. bölümde grafik tasarım ve afiş tasarımı, tasarım sürecine de değinilerek tarihçesi, afiş çeşitleri ve örnekleri ile birlikte aktarılmıştır. Tezin 6. bölümünde, çalışmanın yöntemine değinilmiş, araştırma bulguları bölümünde ise Minimalist Sanat ile afiş tasarımı arasındaki ilişkiye ışık tutmak amacıyla, sosyal afiş çeşidi içerisine giren ‘Hayvan Hakları’ temalı ‘Minimalist Afiş Tasarımları’ yapılmış ve afişler analiz edilerek açıklanmıştır. Afişlerde, konunun psikolojik etkisinin minimal sanat çerçevesinde uygulanabilirliği üzerinde durularak afişlerdeki denge ve kompozisyonun hareketini sağlayan imgeler tek bir görsel sınırlamasıyla oluşturulmuştur. İllüstrasyona eşlik eden renk tonlarının yalına indirgenmiş olduğu gözlenebilir. Çalışmalarda olabildiğince az unsur birleştirerek problemin çözümünde, yalnızca gereken parçaların bir bütün oluşturmasıyla, minimal eğilim anlayışı hedeflenmiş, sade ve basit anlatımlar ile tasarımlar tamamlanmıştır. Kullanılan tek bir görselle birden fazla anlam ve duygu aktaran afiş tasarımlarının yapılabiliyor olması, minimalist sanata dair kuralları kapsayacak nitelikte ve bunun bir göstergesi olabileceği tespit edilmiştir.
The effects of minimalism on poster desing and implementations of poster about animal rights
Keywords: Minimalizm sanat akımı, afiş tasarımı, grafik, tasarım, minimalist afiş tasarımları