Olimpik Başlangıç Yayı Üretimi - KARAMANOĞLU, Mehmet (My University, 2024)
Olimpik yay diğer adıyla klasik yay, uluslararası okçuluk camiasında “recurve” yay olarak da bilinmektedir. Hepsi aynı yaydır. Olimpik yay olimpiyatlarda müsabakası olan tek yay türüdür. Nedeniyse dünya çapında her ülkenin benimsediği ortak bir yay türüdür. Okçuluğa her yeni başlayan kişi önce olimpik yayla başlamaktadır. Ülkemizde olimpik yay üretimi yapılmamaktadır. Türkiye Okçuluk federasyonu verilerine göre yıllık yaklaşık 8,5 milyon dolar tutarında yay ithalatımız bulunmaktadır. Yayın elle tutulan ve sabit kısmı olan gövde ile yaya gerilme gücünü veren kanatlar ahşap, carbon, cam elyaf vb. malzemelerden üretilebilmektedirler. Bu çalışmanın amacı üç farklı boyda ahşap gövde (21, 25 ve 27 inç) ve üç farklı yay boyuna (64, 68 ve 70 inç) uygun kanat üretimi gerçekleştirmektir. Böylece Türkiye’nin olimpik yay ithalatını azaltmak ve olimpik yay pazarında yer almasını sağlamaktır.