Gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss) lactococcus garvieae enfeksiyonuna karşı sakal likeni (Usnea barbata) sulu metanolik özütünün antimikrobiyal etkilerinin in vivo belirlenmesi - Sirtiyah, Abdulwahid Mohamed (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss), Lactococcus garvieae enfeksiyonuna karşı, sakal likeni (Usnea barbata) sulu methanolik özütünün tedavi edici etkileri tespit edilmiştir. 4 farklı özüt konsantrasyonu (0 mg/100 µl, 4 mg/100 µl, 8 mg/100 µl, 12 mg/100 µl) ve sonuçları karşılaştırabilmek için iki farklı antibiyotik, florfenikol ve eritromisin, L. garvieae’nin intramasküler inokülasyonu sonrasında günde iki kere tüm gruplardaki balıkların her birine oral yolla, besleme enjektörü kullanılarak verilmiştir. Çalışma 10 gün boyunca sürmüş ve 0, 3, 7 ve 10. günlerde immünolojik yanıtlar belirlenmiştir. Çalışmada, süperoksit radikal salınımı 12 mg sakal likeni, florfenikol ve eritromisin gruplarında kontrol grubuna kıyasla artmıştır (P<0,05). Lizozim aktivitesi genel olarak tüm gruplarda kontrol grubuna göre artış göstermiş (P<0,05) yada farklılık tespit edilememiştir (P>0,05). Myeloperoksidaz aktivitesi antibiyotik gruplarında genel olarak artış göstermiştir. Genel olarak myeloperoksidaz aktivitesi tüm gruplarda kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Deneme gruplarındaki bazı hematolojik parametreler artış göstermiş olsa da bu artış istatistiki açıdan farklılık oluşturmamıştır. Çalışmanın 7. gününde kan parametreleri 4 mg sakal likeni grubunda artmıştır. Yaşam oranı kontrol grubunda %46,15 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubu ve 12 mg sakal likeni grubu arasında kayda değer bir farklılık olmamıştır (P>0,05). Diğer tüm deneme gruplarının yaşama oranları kontrol grubuna göre yüksek tespit edilmiştir. En yüksek yaşama oranı Florfenikol grubunda (% 82,69) tespit edilmiştir. 4 mg sakal likeni, 8 mg sakal likeni ve eritromisin gruplarının yaşama oranı sırasıyla % 73,08, % 65,38 ve % 80,77 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, sakal likeni sulu methanolik özütü 4 mg/17,41g canlı ağırlık/gün dozunda alabalıklarda Lactococcus garvieae enfeksiyonuna karşı etkili bir terapötiktir.
Investigation of in vivo antimicrobial effects of beard lichen aqueous methanolic extract in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) against lactococcus garviae infection
Keywords: Gökkuşağı alabalığı, bağışıklık yanıt, sakal likeni, yaşama oranı, Lactococcus garvieae, Usnea barbata