YENİCE YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI’NIN BİTKİ SOSYOLOJİSİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI - ÖZTÜRK, AYŞE (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Araştırma alanı, coğrafi açıdan Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Karabük ili sınırları içerisinde Karabük’ün en batıdaki ilçesi konumunda olan Yenice’de bulunan Yenice Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’dır. Yenice YHGS, biyocoğrafik açıdan Avrupa Sibirya Fitocoğrafik Bölgesi’nin Öksin (Euxine) provensinin batı sektörü içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanının bulunduğu iklim Sub-Akdeniz’li olarak belirlenmiş olup Karadeniz öncesi bölge ile Asıl Karadeniz bölgesi arasında bir geçiş bölgesi olarak tanımlanabilir. Yenice YHGS’nda 445 takson tespit edilmiştir. Araştırma alanı biyocoğrafik konumu itibariyle orman, pseudomaki ve akarsu ekosistemi gibi çok sayıda ekosistemi içinde barındırmakla birlikte hakim vejetasyon tipi orman formasyonudur. Braun-Blanquet metoduna göre orman vejetasyonuna ait toplamda 4 bitki birliği tespit edilmiştir. Tespit edilen birliklerden Corno mas-Quercetum ibericae ass. nova bilim dünyası için yenidir. Sintaksonlar ve bağlı oldukları sosyolojik birimler şu şekildedir: Sınıf : Querco-Fagetea (Br.-Bl and Vlieger 1937) Fuk. and Fab. 1968. Ordo: Fagetalia sylvaticae Pawlowski 1928. Alyans: Fagion orientale Quezel et al. 1980 Birlik: Rhododendro-Fagetum orientalis Kutbay and Kilinc 1995. Alyans: Fagion sylvaticae Quézel, Barbéro and Akman 1980. Birlik: Saniculo-Abietetum bornmuellerianae Ozen and Kilinc 1995. Ordo: Rhododendro pontici-Fagetalia orientalis Quézel, Barbéro and Akman 1980. Alyans: Crataego pentagynae-Fagion orientalis Quézel, Barbéro and Akman 1980. Birlik: Corno mas-Quercetum ibericae ass. nova Sınıf: Quercetea-Pubescentis (Oberd. 1948, Doing-Kraft 1955) Scamoni and Passarge 1959. Ordo: Querco-Carpinetalia orientalis Quézel, Barbéro and Akman 1980. Alyans: Carpino-Acerion Quézel, Barbéro and Akman 1978. Birlik: Lathyro tukhtensis-Pinetum pallasianae Yıldırım and Kılınç 2011.
Keywords: Bitki sosyolojisi, sintaksonomi, vejetasyon, Yenice, Karabük