Giresun Köy Adları Üzerine Bir Değerlendirme - Topal, Erol (Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Ad bilimin en önemli dallarından biri yer adlarıdır. Yer adları arasında köy adları önemli bir yer tutmaktadır. Köyler, toprağın vatanlaşması ve kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında dikkate değer rol oynamaktadır. Anadolu’ya yerleşildikten sonra kurulan Türk köylerinin ad bilimi açısından incelenmesi iskân tarihinin aydınlatılması bakımından önemlidir. Giresun yer adları da Türklerin hâkimiyetine girdikten sonra hiç işgal görmemesi bakımından Türk millî kültürünün kesintisiz olarak günümüze ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Giresun’un toplam 549 köyü bulunmaktadır. Çalışmada bu köy adları incelenip sınıflandırılmış; bunun sonucunda leksik ve semantik açıdan, köylerin adlandırılmasında yerin yönüne, konumuna, sayısına ve durumuna göre oluşturulmuş köy adlarının yörenin engebeli bir araziye sahip olması sebebiyle diğerlerine oranla daha çok olduğu belirlenmiştir. Bunu kişi, aşiret, lakap, Türk boy, ünvan ve sıfat adları, aile, topluluk ve aşiret adları ile oluşturulmuş köy adları takip etmektedir. Giresun köy adları yapı ve köken bakımında sınıflandırıldığında birleşik yapılı köy adları, basit veya türemiş yapılı köy adlarına oranla çok daha fazladır. Köy adlarının oluşturulmasında kelime gruplarından da faydalanılmıştır.