Küresel İklim Değişikliği Konusunda İstasyon Tekniği Destekli Öğretimin Motivasyon, Akademik Başarı Ve Kalıcılığa Etkisi - Ulukanlı, Melike (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi "Madde Döngüleri ve Çevre Sorunları" ünitesi kapsamındaki "Küresel İklim Değişikliği" konusunun öğretiminde uygulanacak olan "İstasyon Tekniği" öğrenme yaklaşımının, öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları ve kalıcı öğrenmeleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemini 2024-2025 öğretim yılı bahar yarıyılında, Kastamonu ili Tosya ilçesinde öğrenim gören ortaokul 8. sınıf düzeyindeki 48 öğrenci oluşturmaktadır. Bu bağlamda literatürde mevcut olan ve daha önceden geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan veri toplama araçları kullanılmıştır. İlk olarak öğrencilerin akademik başarını belirlemek amacıyla Arslan ve Görgülü-Arı (2023) tarafından ortaokul öğrencileri için geliştirilen "İklim ve İklim Değişikliği Başarı Testi" kullanılmıştır. Daha sonra ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik motivasyon düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Kaplan, Bektaş ve Karaca (2021) tarafından geliştirilen "Fen Bilimleri Motivasyon Ölçeği" kullanılmıştır. "İstasyon Tekniği" öğrenme yaklaşımı etkinlikleri ile yürütülen çalışmada deney-kontrol gruplu, ön test-son test şeklinde uygulanan yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Altı hafta süren çalışmadaki araştırma verileri, deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test uygulanarak toplanmıştır. Ayrıca kalıcı öğrenmenin tespiti için dört hafta sonra deney grubuna son test tekrar uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımlı ve t testi kullanılmıştır. Ön test sonuçlarına göre tüm öğrencilerin küresel iklim değişikliği konusuna yönelik motivasyon ve akademik başarılarının yeterli seviyede olmadığı gözlenmiştir. Deney ve kontrol grubu son test sonuçlarına ilişkin bulgulara göre ise öğrencilerin akademik başarılarının pek değişmediği ancak motivasyon ve kalıcı öğrenmelerinde olumlu bir artış olduğu gözlenmiştir. Motivasyon ve kalıcı öğrenme sonuçlarına ilişkin gruplar arası karşılaştırma yapıldığında istatistikî açıdan deney grubu lehine anlamlı bir fark elde edilmiştir. Dolayısıyla öğrencilerin motivasyon ve kalıcı öğrenmelerinin gelişmesinde istasyon tekniğinden olumlu yönde etkilendikleri görülmüştür. Ancak öğrencilerin akademik başarıları üzerinde istasyon tekniğinin bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
The Effect Of Station Technique-Supported Instructıon On Motıvatıon, Academıc Achievement, And Retentıon In The Topıc Of Global Clımate Change