Örgüt kültürü ile sosyal ve duygusal zekanın iş tatmini üzerine etkisi - Barg, Abdalmonm Ali Ali (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın temel amacı, örgüt kültürü, sosyal zekâ ve duygusal zekânın iş tatmini üzerine olan etkisini belirlemeye yöneliktir. Bu çerçevede Libya’daki üniversitelerde spor eğitmenliği yapanlara yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Örgüt kültürü, örgüt ve çalışanların sahip oldukları değerler, inançlar, alışkanlıklar ve onlarda birlik duygusu oluşturan değerler bütünüdür. Sosyal zekâ, bir bireyin diğerleri ile etkileşimi sonucu olarak uyum sağlama ve pozitif çıktılar elde etme kapasitesidir. Duygusal zekâ, bir bireyin kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, algılama ve yönetebilme beceresidir. İş tatmini ise çalışma koşullarının ve işin çalışana sağladığı avantajlar ve dezavantajların nesnel bir değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan pozitif bir algıdır. Çalışmada bu kavramlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için anket tekniği kullanılarak gerekli veriler toplanmıştır. Spor eğitmenleri için örgüt kültürü ile sosyal ve duygusal zekanın iş tatmini ve performans tatmini üzerindeki etkisini araştırmak için korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Bu bağlamda çalışma hipotezleri de istatistiksel açıdan test edilmiştir. Sonuçlar, örgüt kültürü, sosyal duygusal zekâ ve iş tatmini arasındaki ilişkinin tam olarak kurulmadığını, ancak istatistikler örgüt kültürü ile iş tatmini arasında güçlü bir ilişkinin varlığı ve iş tatmini ile sosyal ve duygusal zekânın iş tatmini üzerinde kısmen etkili olduğu görülmüştür. Çalışmada, Libya üniversitelerindeki spor eğitmenlerinin örgüt kültürü, sosyal ve duygusal zekâya yönelik pozitif algıları onların iş tatmini ve performans memnuniyetlerini de önemli ölçüde etkileyebileceği vurgulanmaktadır.
Keywords: Örgüt kültürü, sosyal zekâ, duygusal zekâ, iş tatmini