Matematik öğretmeni adaylarının yaratıcı düşünme eğilimlerinin bazı değişkenlere göre incelenmes - Kılıç, Nursen (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada matematik öğretmen adaylarının yaratıcılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme eğilimleri ile sınıf, cinsiyet, kan grubu, en sevilen renk, yazı yazılan el, akademik not ortalaması okul öncesi eğitimi alıp almama ve satranç oynayıp oynamama durumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan 56’sı birinci sınıf, 69’u ikinci sınıf, 57’si üçüncü sınıf ve 53’ü de dördüncü sınıf olmak üzere toplam 235 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 22,0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Söz konusu değişkenler ile yaratıcı düşünme eğilimi arasındaki korelasyonu belirlemek amacıyla One Way ANOVA uygulanarak anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında matematik öğretmeni adaylarının yaratıcılık ölçeğinin bütününden aldıkları puanlara göre aritmetik ortalama (X = 44,57) olarak hesaplanırken, standart sapma (S = 8,28) olarak elde edilmiştir. Diğer yandan ölçekten alınan minimum yaratıcılık puanının 23,0 ve maksimum yaratıcılık puanının ise 68,0 olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler matematik öğretmeni adaylarının yaratıcı düşünme eğilimlerinin ortanın üzerinde yaratıcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca t testi sonuçlarına göre incelenen değişkenlerin yaratıcı düşünme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilirken; birinci sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının ölçekten aldıkları puanlara göre ortalamaları (X = 42,21); ikinci sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının ortalamaları (X = 45,21); üçüncü sınıfların (X = 45,61); dördüncü sınıf öğretmen adaylarının ortalamaları ise (X = 45,13) olarak elde edilmiştir. Özellikle öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme eğilimlerinin sınıflara göre değişmemesi dikkati çekmiştir. Bu araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının yaratıcılıklarının başka değişkenlere göre de incelenmesi, eğitim fakültelerindeki ders programlarına üst düzey düşünme yöntemlerini geliştirmeye yönelik derslerin eklenmesi ve uygulamaya konulması önerilmektedir. Ayrıca matematik öğretmeni adaylarının matematiksel yaratıcılıklarının belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasının da literatüre katkı sağlayacağı ön görülmüştür.
Investigation of creative thinking tendencies of prospective mathematics teachers according to some variables
Keywords: Yaratıcı Düşünme, Yaratıcı Düşünme Eğilimi, Matematiksel Yaratıcılık, Matematik Öğretmen Adayları