Eleştirel Kuramın Kamu Yönetimiyle İlişkisi - Aydilek, Emre (Journal of Business Management and Economic Research, 2020)
Eleştirel Kuram, 20. yüzyılın başlarında, daha sonra Frankfurt Okulu olarak bilinecek olan “Frankfurt Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü” adı altında, bir grup akademisyen tarafından oluşturulmuş bir düşünce akımıdır. Bu düşünsel yaklaşımda, farklı dönemlerde farklı görüşler benimsenmiş olmakla birlikte, özünde pozitivizm ve araçsal akıl başta olmak üzere, modern kapitalist toplumsal düzen eleştirilmektedir. Aydınlanmanın, modernizmin ve modern aklın, kapitalizmin hizmetine girdiğinden yakınılmakta, bireylerin yaşamlarının kontrol edildiği ve onların belirli kalıplar içerisinde davranmaya zorlandığı bir sistemin varlığına karşı çıkılmaktadır. Bu çalışmada, diğer kuramsal yaklaşımlardan ve ideolojilerden negatif ve eleştirel bir bakış açısına sahip olması nedeniyle farklılaşan Eleştirel Kuram’, Kamu Yönetimi disiplini ile ilişkilendirerek açıklanmaya çalışılacaktır. Kuramsal tartışmaların, analitik bir biçimde sistematize edilerek kurgulanmasıyla oluşturulacak metodoloji, çalışmanın inşa edilmesinde temel yöntem olarak kullanılacaktır. Critical Theory is a trend of thought created by a group of academicians at the beginning of the 20th century under the name "Frankfurt Institute of Social Research", which will later be known as the Frankfurt School. In this intellectual approach, although different views have been adopted at different times, the modern capitalist social order, primarily in positivism and instrumental reason, is criticized. It is complained that enlightenment, modernism and modern mind are at the service of capitalism, and the existence of a system where individuals' lives are controlled and they are forced to act in certain patterns is opposed. In this study, Critical Theory, which differs from other theoretical approaches and ideologies due to its negative and critical perspective, will be explained by associating it with the discipline of Public Administration. The methodology that will be created by organizing the theoretical discussions systematically and analytically will be used as the basic method in the construction of the study