HEMŞİRELER İÇİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN BİR ÇALIŞMA ALANI: CEZAEVİ VE TUTUKEVİ HEMŞİRELİĞİ - BAYIK TEMEL, Ayla; ARABACI, Zeynep (Sosyal Politika Calismalari Dergisi, 2020)
Bu makalede ceza ve tutukevi nüfusu ve sağlık bakım gereksinimleri, cezaevi ve tutukevlerinde yürütülecek sağlık hizmetlerinin önemi ve bu kapsamda cezaevi ve tutukevi hemşiresinin rolleri ve işlevleri açıklanmıştır. Ülkemizde halk sağlığı hemşiresinin bir çalışma alanı bu kurumlarda sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde cezaevi ve tutukevi hemşireliği uygulamalarının geliştirilmesi için hemşirelerin istihdamı ve eğitimi yönünde öneriler verilmiştir. Dünyada ve ülkemizde cezaevlerinde kalan hükümlülere yönelik yürütülen çalışmalarda, endişe, uyku sorunları, depresyon, sigara içme, madde ve alkol bağımlılıkları gibi önemli ruh sağlığı problemi ile karşılaştıkları ve bu problemlerin yanı sıra fiziksel hastalıklarının da olması bu grubun etkili sağlık hizmetlerine gereksinimleri olduğunu düşündürmektedir. Çalışmalarda cezaevlerinde intihar oranlarının da yüksek olduğu noktasına vurgu yapıldığı görülmektedir. Ceza ve tutukevi nüfusunda bu sağlık sorunlarının yaygınlığı, birincil, ikincil ve üçüncül sağlık bakım hizmetlerinin bütüncül olarak sunulması açısından ekip hizmeti olarak sunulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bütüncül olarak sağlık hizmetlerinin sunulması için cezaevi ve tutukevi hemşiresi bu ekibin içinde aktif olarak bulunması da önemlidir.
Keywords: 3. Good health