HİDROELEKTRİK SANTRALLERİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE TOPLUM ALGISI (LOÇ VADİSİ ÖRNEĞİ) - BOZAN, İbrahim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Dünya nüfusunun giderek artması, kentleşmenin ve sanayileşmenin gelişmesi ile enerjiye olan talep artmaktadır. Ülkeler mevcut fosil enerji kaynaklarının dışında yeni enerji kaynak arayışlarına girmektedirler. Bu bağlamda suyun hareket gücünün kullanılmasıyla üretilen hidroelektrik enerji, yenilenebilir enerji kaynağı olarak mevcutlarının yanında, yeni HES’lerin ve barajların yapımını gündeme getirmektedir. Bu çalışmada Kastamonu İli, Cide İlçesi, Devrekâni Çayı üzerinde kurulması planlanan Cide Regülâtörü ve Hidroelektrik Santralinin öngörülen çevresel etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda bölge halkı, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının katılımı ile bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışma neticesinde kurulmak istenen hidroelektrik santralin doğal dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği, yakın yerde yaşayan yöre halkının büyük çoğunluğunun kurulmak istenen hidroelektrik santralini istemediği, Küre Dağları Milli Parkının hemen sınırında kurulmak istenen bu santralin flora, fauna ve bakir ormanlar üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebileceği anlaşılmıştır.
Keywords: Hidroelektrik Santral (HES), Loç Vadisi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), Cide, Kastamonu 2019