YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ FİNANSMAN KAYNAKLARI - ÇILGINOĞLU, Ülkü (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Yüzyıllardır geçmiş nesillerin kullandığı yöntemlerin dünyamız için bir kurtuluş, içinde yaşayan insanlara gelecek için bir ümit ışığı olacağını su ve yel değirmenlerinden buğdayı öğütüp un haline getiren atalarımız, bu yöntemlerin daha geliştirilerek evlerin, işyerlerinin hatta şehirlerin aydınlatılabileceğini, hatta tüm enerjisinin karşılanacağını tasavvur dahi edemezlerdi. Oysa artık bu enerjiler yenilenebilir enerji adını almış ve yüzyıllar öncesinde hiç kimsenin aklına hayaline gelmeyecek birer enerji kaynakları olmuşlardır. Dünyanın birçok ülkesi, yenilenebilir enerji alanında büyük yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Gelişmiş ülkelerin bitmek bilmeyen enerji istekleri nedeniyle fosil yakıtlarında azalması, karbon salınımının artması gibi nedenlerden dolayı dünya ülkelerini yeni enerji arayışlarına iterken aynı zamanda fakir ülkelerdeki fosil yakıtların paylaşılamaması savaşların, göçlerin, dünya düzeninin değişmesinin de sebebi olmuştur. Bu bağlamda yalnızca enerji ihtiyacının değil Dünya barışının da kurtarıcısı Yenilenebilir enerji kaynakları olacaktır. Tükenme ihtimali olmayan bu kaynaklar, sınırsız insan dehasının elinde git gide daha birçok yeniliğe çığır açacaklardır. Şu an bile evlerin, iş yerlerinin ve hatta şehirlerin aydınlatılmasından, ısıtılmasına, tüm enerji ihtiyacının karşılanmasına kadar kullanılmaya başlanmış ve akıllı evler (yeşil ev) den büyük fabrika ve yapıların yeni fikirlerle yeni baştan inşasına yollar açmışlardır. Bu çalışmada yenilenebilir enerjinin şu an geldiği noktadan bahsedilirken yenilenebilir enerji hakkında yapılan son çalışmalardan, mali ve finansal teşviklerden, dünyada ve ülkemizde yapılan destek programlarından bahsedilecektir.
Keywords: Yenilenebilir Enerjiler, İklim, Yenilenebilir Enerji Finansmanı, Teşvikler, Destekler