Düşürücü-Yükseltici MPPT ve İki Yönlü Batarya Şarj Cihazı Kullanan Nötrosofik Bulanık Mantık Kontrol Tabanlı PMSM Hız Kontrolü - ÇETİNCEVİZ, Yücel; ŞEHİRLİ, Erdal (Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji, 2022)
Bu çalışmada, PV enerji ve lithium (Li)/ ion (Io) batarya ile beslenen, vektör kontrol tabanlı sabit mıknatıslı senkron motorun (PMSM) hız kontrolü, nötrosofik bulanık mantık kontrol yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. PV enerji, PMSM ve Li/Io bataryaya, P&O algoritmasına sahip, düşürücü-yükseltici dönüştürücü tabanlı maksimum güç noktası takip edici (MPPT) üzerinden aktarılmıştır. Bununla birlikte, şarj olurken hem akım hem de gerilim PI kontrol yapısı, deşarj olurken gerilim PI kontrol yapısı içeren iki yönlü batarya şarj edici üzerinden, Li/Ion batarya şarj veya deşarj edilmiştir. Ek olarak, iki yönlü batarya şarj edicinin çalışması, bataryanın şarj durumu (SOC) ve güneş enerjisi aydınlanma şiddetine bağlı olan lojik denetleyici üzerinden gerçekleştirilmiştir. Simülasyonlar sayesinde, referans ve yük değişimi altında PMSM’nin hızı, aydınlanma şiddeti ve ortam sıcaklığı değişimi altında PV ve batarya gücü, ölçülmüş ve gösterilmiştir. Sonuç olarak, sistemin tamamı mükemmel şekilde çalışmaktadır. Su pompalama, elektrikli ve deniz araçları uygulamaları için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Keywords: Q1-390; Science (General); mppt; Science; nötrosofi; Q; batarya şarj; TA1-2040; Engineering (General). Civil engineering (General); kalıcı mıknatıslı senkron motor; 7. Clean energy