Orman Yangınlarına Müdahale Maksatlı İnsansız Hava Aracı Geliştirme - ÇETİN, Ekmel (My University, 2024)
Ülkemizde insansız hava araçları (İHA) ile savunma sanayii alanında kaydedilen büyük gelişme neticesinde İHA’lar diğer alanlara da entegre edilerek, insan gücüne gerek duyulmadan ve insan hayatını tehlikeye atmadan pek çok işlemi gerçekleştirmesi beklenmektedir. Dünya çapında bir problem olan ve gerekli önemler alınmasına rağmen meydana gelebilen orman yangınlarının tespiti aynı zamanda da ilk müdahalenin zamanında olması hayati önem taşımaktadır. Son yıllarda artış görülen orman yangınları ve müdahalelerin gecikmesi ve dahilinde müdahalelerin yetersiz kalmasından kaynaklanan tahribatın artmasına engel olması amaçlanarak, üretmeyi hedeflediğimiz İHA (İnsansız Hava Aracı) sabit kanat modeli ile hedef tespiti ve ilk müdahale sayesinde yangının yer istasyonuna bildirilmesi, aynı zamanda yangının kontrol altında tutulması hedeflenmiştir. İnsansız Hava Aracının otonom bir şekilde keşif uçuşu yaparken veya ihbar üzerine yangının olduğu alana konumlanarak yangını tespit etmesi halinde, termal kamera yardımı ile yangının en yoğun sıcaklığa ulaştığı nokta belirlenecek ve yangın topunu %100 başarı oranı ile hedefe bırakması sağlanacaktır. Bu belirtilen görevi gerçekleştirmek adına üretilecek olan hava aracının hızlı, yük taşıyabilen aynı zamanda da stabil uçuş yapması gerekmektedir. İstenilen bu gereksinimler dahilinde üretilecek olan İnsansız Hava Aracının tasarımı tamamlanma aşamasındadır. Son hesaplamaların tamamlanması ve üretimin gerçekleşmesi halinde yapılacak prototip uçuşların ardından geliştirme aşamasına geçilmesi planlanmıştır. İçerisinde bulunan malzemelerin ekonomik ve uzun ömürlü olmasının yanı sıra her hava koşulunda en verimli olacak şekilde uçuş gerçekleştirebilecektir. Bu projenin gerçekleşmesi; orman yangınlarını büyük ölçüde azaltacak ve orman yangınlarının oluşturduğu tahribatı en aza indirecektir. Verimli bir uçuş ile görevi tamamlayan İHA’nın ivedilikle komuta bölgesine dönerek şarjının ve yüklerinin yenilenmesi halinde yeni bir uçuşa hazır konuma getirilebilecektir. Bunun ile birlikte sürdürülebilir bir proje olacaktır. İlk etapta orman yangınları için düşünülmüş, tasarımı tamamlanmış insansız hava aracının yazılım ve/veya faydalı yükü değiştirilerek örneğin zirai amaçlı kullanım gibi çok fonksiyonlu hale getirilebilir haldedir. Bununla birlikte projede başarı elde edilmesi halinde, özgün ve çok kapsamlı bir proje olması beklenmektedir.