Hidrotermal yöntem ile polimerik reçine üzerine perovskit katalizörlerin kaplanması ve fotokatalitik yöntemle fenol giderimi - Korkmaz, Cennet (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
İleri oksidasyon prosesleri, özellikle yüksek çözünürlükleri ve düşük parçalanabilirlikleri nedeniyle fenol gideriminde etkili bir seçenek olarak kullanılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde UV tabanlı homojen ileri oksidasyon proseslerinden H2O2, ultraviyole (UV) ışınlama, UV/hidrojen peroksit (UV/H2O2) proseslerinin fenol giderim verimine olan etkisi araştırılmıştır. Fenol’ün sadece H2O2 ile giderimi amacıyla yapılan deneylerde fenol gideriminin gözlenmediği, sadece UV kullanıldığında ise fenol gideriminin arttığı ve 60 dakika sonunda %52’ye ulaştığı gözlenmiştir. UV/H2O2 prosesi ile fenol gideriminin yapıldığı deneylerde ise 60 dakika sonunda %84 fenol giderimi gözlenmiştir. İkinci bölümde ise ticari polimerik reçine yüzeyinde hidrotermal yöntemle üretilen, farklı kütlesel oranlarda (1-0,75-0,50-0,25-0) bakır kullanılarak LaFexCu1-xO3 kompozit katalizörler sentezlenmiştir ve fenol giderimine etkisi araştırılmıştır. 25 mg/L de 0,30 gram katalizör dozajında 60 dakika sonunda en yüksek fenol giderimi %68 ile LaFeO3 kaplı kompozit katalizör kullanılarak elde edilmiştir. Kompozit LaFeO3’e ilave edilen bakır miktarının fenol giderimine olumlu bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca fotokatalitik sisteme (UV/Katalizör) H2O2 ilavesinin fenol giderimine olan etkisini belirlemek amacıyla deneyler yapılmış ve fenol gideriminin %16 arttığı belirlenmiştir.
Keywords: Fenol giderimi; ileri oksidasyon prosesleri; hidrojen peroksit; fotokatalizör