Gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss) Aeromonas hydrophila enfeksiyonuna karşı Cotinus coggygria bitki özütünün in vivo tedavi edici etkilerinin belirlenmesi - Elbeshti, Housam Taher (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss), Aeromonas hydrophila enfeksiyonuna karşı, tetra (Cotinus coggygria) sulu methanolik özütünün tedavi edici etkileri tespit edilmiştir. Dört farklı özüt konsantrasyonu (0 mg/100 µl (Kontrol), 4 mg/100 µl, 8 mg/100 µl, 12 mg/100 µl) ve sonuçları karşılaştırabilmek için iki farklı antibiyotik, florfenikol ve doksisiklin, A. hydrophila’nın intramasküler inokülasyonu sonrasında günde iki kere tüm gruplardaki balıkların her birine oral yolla, besleme enjektörü kullanılarak verilmiştir. Çalışma 10 gün boyunca sürdürülmüştür. Çalışma süresince her 0, 3, 7 ve 10. günlerde, balıkların kaudal venasında kan örnekleri alınmış ve bu örnekler K3EDTA içeren tüplere alınarak balıkların humaral bağışıklık yanıtlarında ve hematalojik verilerinde meydan gelen değişimler kontrol edilmiştir. Çalışmada, süperoksit radikal salınımları 12 mg Tetra grubunu ve Florfenikol grubu hariç tüm gruplarda kontrol grubuna kıyasla azalma göstermiştir (P<0,05). Lizozim aktvitesi genel olarak tüm gruplarda kontrol grubuna göre azalma göstermiş (P<0,05) yada farklılık tespit edilememiştir (P>0,05). Myeloperoksidaz aktivitesi Florfenikol gruubunun 7. gün örneklemesinde en yüksek değere ulaşmıştır. Genel olarak myeloperoksidaz aktivitesi tüm gruplarda kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Deneme gruplarındaki bazı hematolojik parametreler artış göstermiş olsa da bu artış istatistiki açıdan farklılık oluşturmamıştır. Yaşam oranı kontrol grubunda %53,33 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubu ve 4 mg Tetra grubu arasında kayda değer bir farklılık olmamıştır (P>0,05). Diğer tüm deneme gruplarının yaşama oranları kontrol grubuna göre yüksek tespit edilmiştir. En yüksek yaşama oranı Florfenikol grubunda (% 80) tespit edilmiştir. 12 mg Tetra, Doksisiklin ve 8 mg Tetra gruplarının yaşama oranı sırasıyla % 74,44, % 70 ve % 70 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, tetra sulu methanolik özütü 24 mg/32,34g canlı ağırlık/gün dozunda alabalıklarda A. hydrophila enfeksiyonuna karşı etkili bir terapötiktir.
Investigation of in vivo therapeutical effects of Cotinus coggygria plant extract against Aeromonas hydrophila in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss)
Keywords: Gökkuşağı alabalığı, bağışıklık yanıt, Tetra, yaşama oranı, A. hydrophila, Cotinus coggygria