ATIK MERMER TOZU KULLANILARAK ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN (KYB) BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ENBAYA, Musaab Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB) kendi ağırlığı altında, hiçbir titreşim gerektirmeden ayrışma veya akma olmaksızın, yoğun olarak güçlendirilmiş bölümünün kendi ağırlığı altında yoğunlaştığı ve kalıp içine vibrasyonsuz akabilen, akıcı ve yayılabilir bir beton türüdür. KYB betonunun benzersiz özelliği ise, parçalanma veya ayrışma olmadan bütünlüğüne dayanmasını sağlayan mükemmel deforme olabilirlik ve işlenebilirliktir. Hem mermer tozu (MP) hem de uçucu kül (FA) kullanılarak farklı karışımlar için basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve sıcaklık altındaki yüksek yangın dayanımı elde edilerek yüksek kalitede bir KYB elde etmek mümkündür. Bu çalışmada endüstriyel bir atık olan FA ve MP katkısının KYB üzerindeki etkileri araştırılmıştır. KYB'nin tüm bileşen yapısı sabit tutularak ve sadece MP ve FA oranını değiştirerek, on iki KYB karışım grubu oluşturulmuş, bunlar toplam dört parti MP oranı (%0, %5 ve %10) ve FA oranı (%0, %2,5, %5 ve %7,5) ile dökülmesi ile karışımlar oluşturulmuştur. Bu tezin amacı, çimento yerine bu ince malzemelerin (dolgu maddesi) en iyi oranını kullanmak ve belirlemek, kendiliğinden yerleşen betonun tazelik ve sertleşme özellikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla hazırlanan tez kapsamında KYB karışımlarının bazı mekanik ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Su çimento oranı, seçilen karıştırma derecesi ve ilave süper akışkanlaştırıcı değerleri ise sabit tutulmuştur. Taze beton üzerinde yapılan deneysel analiz iyi bir yayılma çapı ve fiziksel değerlere ulaşılmasını sağlamıştır. Sertleşmiş betonda elde edilen sonuçlar, yüksek bir basınç ve yarmada çekme sonucunu da ortaya çıkarmıştır. Yangın dayanımı numuneleri için ölçülen basınç dayanımı, numunelerin 900°C dereceye kadar ısıtıldığı durumlar haricinde iyidir. Hesaplanmış olan boşluk yüzdeleri de göz önünde bulundurulduğunda, fiziksel özelliklerin ölçümü, yoğunluk, su emme yüzdesi ve ortalama su emme değeri %2,9, ortalama birim hacim ağırlığı 2,5 gr/cm³ olarak ölçülmüştür. Test edilen tüm numunenin ortalama beton geçirgenliği 0,045 mm/dak'dan daha az değerlerde olduğu görülmüştür.
Keywords: KYB, basınç dayanımı, çekme dayanımı, yüksek sıcaklık direnci, mermer tozu, uçucu kül.