Farklı Gölge Koşullarında Yetiştirilen Bazı Türlerde Yaprak Mikromorfolojik Karakterlerinin Değişimi - YİĞİT, Nurcan (My University, 2024)
Bitkiler doğaları gereği hayatları boyunca büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkileyecek birçok stres faktörü ile karşılaşırlar. Biyotik ve abiyotik çevre etmenlerinin etkisi altında bitkilerde ortaya çıkan değişimler stres olarak ifade edilir. Bir başka değişle stres bitki üzerinde negatif etkileri olan dış faktörler olarak tanımlanabilir. Yapılacak olan bu çalışma ile farklı bitki türlerinde ve farklı gölge koşullarının stoma davranışlarına ve tüylenme karakterine etkisi araştırılacaktır. Bu amaç doğrultusunda, 5 farklı gölge koşulu altında yetiştirilen Cercis siliquastrum, Syringa vulgaris ve Berberis thunbergii bitki türlerin yaprak yüzeylerinde meydana gelen farklılıklar, mikromorfolojik karakterler yardımıyla belirlenecektir. Çalışmada, gölge koşullarının türlere etkisinin ortaya konulması ise Kastamonu Üniversitesi Merkezi Laboratuarında bulunan elektron mikroskobu (SEM= Scanning Electron Microscope) ile gerçekleştirilecektir. Çalışma sonucunda türlere ait olan yaprak örnekleri üzerinde, Stoma Yoğunluğu (1 mm2 alanda), Stoma Uzunluğu (µm), Stoma Genişliği (µm), Serbest Açıklık (Stoma yüzeyinde wax ile kaplı olmayan alan genişliği) (µm), Stoma alan indeksi (Stoma yoğunluğu x stoma uzunluğu), Tüy yoğunluğu (1 mm2 alanda) Tüy kollarının sayısı ve Tüy kollarının uzunluğu (µm) gibi mikromorfolojik karakterler belirlenecektir.