YÜKSEK MUKAVEMETLİ DÜŞÜK ALAŞIMLI (HSLA) ÇELİKLERİN LAZERLE KESİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - MATOUG, Khaled Saleh Aldoukali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Lazer kesim, lazer işleme sürecinin önemli uygulamalarından biridir. Lazer gaz destekli kesme işleminde, yardımcı gaz, işlem gerekliliklerine bağlı olarak reaktif veya inert olabilir. Gaz destekli metal kesme işleminde, genel olarak oksijen (reaktif gaz) kullanılırken, argon veya helyum (inert gazlar) ahşap ve plastik kesim için kullanılmaktadır. Oksijen kullanımı kesme işinde mevcut olan enerjiyi artıran egzotermik reaksiyon sağlar. Diğer taraftan, argon veya helyum, yüksek sıcaklıklı egzotermik reaksiyonları önler. Yanıklardan ve kesme çentiklerinden malzeme kaybını önler. Kalın levhaları kesmek için farklı plazma teknolojileri, oksijenli lazer kesimi ve su jeti kesimi kullanılır. Bu çalışmada, CO2 gazı lazer sistemi HSLA çeliğinin kesilmesi için kullanılmıştır. CO2 lazerle sac-metal kesimiyle iyi kalite, verimlilik, doğruluk, işlenmiş yüzeylerin kalitesinde artış, malzeme ve enerji tüketiminde ise tasarruf sağladığı gözlenmiştir. Lazer kesim, yüksek kalite ve daha düzgün kesim yüzeyi nedeniyle bilinen diğer kesme işlemlerine göre avantajlara sahiptir.
Keywords: Lazer kesim, HSLA çelikler, CO2 gaz lazer