Bazı nanopartiküllerin sarıçam (pinus silvestris l.) fidanlarının gelişimi üzerindeki etkisi - Eskiömer, Muhammed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada; Nanopartiküllerin (NP) çıplak köklü 2+0 yaşlı sarıçam fidanlarında morfolojik karakterler üzerine etki derecesini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada arazi denemesi; 4 farklı Demir Oksit (Fe₃O₄), Bakır Oksit (CuO), Çinko Oksit (ZnO) ve Titanyum Oksit (TiO2) NP çeşidinde, 3 farklı dozda ve kontrolleri olmak üzere ölçümleri yürütülmüştür. NP çözeltileri laboratuvarda hazırlanarak fidanların kök bölgesine dikim öncesi arazide uygulanmıştır. Çalışmada fidanlara ait tüm morfolojik ölçümler vejetasyon dönemi boyunca gerçekleştirilmiştir. Arazi ortamında Sarıçam fidanlarında kontrol grubuna göre; NP uygulamaları morfolojik karakterler bakımından olumlu yönde farklılık oluşturmuştur. TiO2 grubu fidanlarının yaşama yüzdesi %95, kontrol işlemi fidanlarının yaşama yüzdesi %61 olarak tespit edilmiştir. NP çeşit ve dozları ölçümü yapılan fidan boyu, kök boğazı çapı, fidan taze ve kuru ağırlıkları, gürbüzlük indisi ve katlılık indisi gibi değişkenler üzerinde istatistiki anlamda önemli etki yapmıştır. Bu tez çalışması sonucunda; NP’lerin sarıçam fidan üretiminde fidan kalitesini arttırabileceği ve sarıçam ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarında adaptasyon yeteneğini ve fidan gelişimini olumlu etkilediği kanısına varılmıştır.
Keywords: Nanopartikül, gelişim, fidan, sarıçam, yaşama yüzdesi