Osteoporoz evde test cihazı ve ilaç dağıtım sistemi tasarımı - Alsawaf, Zaıd Husham Dahham (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Kırk bir tane benzimidazol türevinin kuantum kimyasal çalışması, yoğunluk fonksiyonel teorisinde B3LYP fonksiyoneli ile (6-311g(d,p)ve 6-311g(2d,2p) baz setleri kullanılarak enerji ve kuantum kimyasal parametreleri gaz ve su fazında hesaplanmıştır. Sıcaklığın, moleküle etkisini incelemek için, gaz fazındaki bileşikler üzerinde termodinamik özellikler (entalpi, entropi, ısı kapasitesi ve korelasyon özellikleri) açıklanmıştır. Öte yandan, baz set olarak B3LYP ve 6-31G** teori seviyesi kullanılarak araştırılan bileşikler arasındaki en aktif moleküllerden biri olan ((4- Bromo- 7- metoksi- 1- (2- metoksietil)- 5- {[3- (metilsülfonil) fenil]metil}-2-[4-(propan-2-))il) fenil]-1H-1,3 benzotiyazol) ile nanokafesler ve nanotüplerlar arasında algılama ve adsorbe etme yeteneği üzerinde çalışmalar yapıldı. Seçilen ilaç molekülünde, molekülün (Br, N8, N9, N58, O35, O42 ve S) aktif bölgeleri ile nanotüp ve nanokafesler ve nanotüpler arasındaki etkileşim çalışıldı. Hesaplanan sonuçlara göre, ilaç molekülü ve nanokafesler ve nanotüpler arasında fark edilir bir etkileşimi olmaktadır; bu nanokafesler ve nanotüplerin benzimidazol için bir ilaç dağıtım aracı olarak umut verici bir aday olabileceği anlamına gelir. Son bir aşama olarak, plazmayı tam kan örneğinden ayırmak ve bir serum kalsiyum testi gerçekleştirmek için basit özelliklere sahip bir mikroakışkan PDMS biyoçipi önerilmiştir. Deneysel sonuçlar ile sıradan yöntemlerden alınan sonuçlar arasında yapılan karşılaştırmada, bunların aralarında küçük bir fark olduğu görülmüştür.
Keywords: Tıp elektroniği, ilaç dağıtım sistemi, biyoçip, gaussian09, osteoporoz, kalsiyum, termodinamik, benzimidazol