Bazı İç Mekân Bitkilerinin Fotosentez Hızı ve Karbon Tutma Kapasitelerinin Belirlenmesi - Öztürk Pulatoğlu, Ayşe (Kastamonu University, 2024)
Bu çalışma ile iç mekân bitkisi olarak kullanılabilen bazı bitki türlerinin, fotosentez hızı ve karbon tutma kapasitelerini belirlemek amaçlanmıştır. Farklı ışık koşullarında, bitkilerin fotosentez hızının ve tür bazında da toplam Karbon (C) depolama kapasitesinin ne düzeyde değiştiği belirlenmiş ve böylece sınırlı mekanlar olan iç ortamlarda hangi bitkilerin hava kalitesini artırmak amacıyla kullanımının daha uygun olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçları, Ficus elastica ‘tineke’ (alacalı kauçuk) ve Monstera deliciosa (devetabanı)’da sabah ve öğlen yapılan ölçümler arasında istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmadığını ve bu türlerin difüz ışıkta dahi direk ışık koşullarındaki kadar fotosentez yapabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla gölge koşullarındaki iç mekanlarda alacalı kauçuk ve devetabanı türlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çalışma sonucunda en yüksek ortalama değerler Ficus elastica (kauçuk) ve Ficus benjamina (Benjamin) türlerinde elde edilmiştir. Bu sonuç iç mekanlarda hava kalitesini artırmak amacıyla kullanımı en uygun türlerin bu türler olduğunu göstermektedir. Ayrıca türlerin boyutları ve yaprak yüzey alanları düşünüldüğünde de bu türlerin iç ortam hava kalitesine en fazla pozitif etkiyi yapan türler olduğu söylenebilir.
Keywords: Ecology (Other); İç Mekan Bitkileri; Hava Kalitesi; Fotosentez; Karbon; Ekoloji (Diğer)