Üniversiteye giriş sınavları limit-süreklilik, türev, integral sorularının math taksonomisine göre analizi - Gürbüz, Yunus (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı, 1966-2019 yılları arasında Türkiye’de üniversite giriş sınavlarında sorulan limit-süreklilik, türev ve integral sorularının tamamının MATH Taksonomisine göre analizini yapmaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizinin kullanıldığı bu araştırmada ilgili konulardan toplam 363 soru incelenmiştir. Araştırmada güvenilirliği sağlamak için çalışma kapsamında ele alınan sorular matematik eğitimi doktorasına sahip bir uzman, bir lise matematik öğretmeni ve araştırmacı tarafından MATH Taksonomisine göre analiz edilerek, gruplara ve alt kategorilere ayrılmıştır. Araştırmacıların kodlama tutarlılığı araştırmanın güvenilir olarak kabul edilebileceğini göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre limit-süreklilik, türev ve integral sorularının tamamında en fazla A grubundan, en az da C grubundan soru sorulduğu görülmüştür. Buna karşın limit-süreklilik sorularında A, B ve C gruplarında dengeli bir dağılımın olduğu, türev sorularında ise en fazla A grubundan ve integral sorularında ise en fazla B grubundan soru sorulduğu gözlemlenmiştir. Tüm konulardan en fazla A3-Rutin işlemler ve B1-Bilgi transferi kategorilerinden soru sorulduğu ve son beş yılda ilgili konulardan yılda ortalama 11,4 soru sorulduğu tespit edilmiştir. Bu durum ÖSYM’nin bu konulara verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Sorular hem sınav türü bazlı hem de yıllara göre incelendiğinde, A grubundaki soru sayılarında bir düşüş, B ve C grubundaki soru sayılarında ise tersine bir yükseliş söz konusudur. Bu sonuçlar sınavlarda ilgili soruların niteliğinin arttığını göstermektedir. Bu bulgulardan yola çıkarak, sınavlara hazırlanmak için öğrencilere kaynak olan ortaöğretim matematik ders kitaplarında ilgili soruların MATH Taksonominin A, B ve C gruplarına göre dengeli bir şekilde dağıtılması önerilebilir.
Keywords: Üniversite giriş sınavları, MATH Taksonomi, limit, süreklilik, türev, integral