Türkiye’de Turizm Faaliyetlerini Belirleyen Makroekonomik Değişkenlerin Karşılaştırmalı Analizi - TÜTÜNCÜ, Asiye (Ondokuz Mayis Universitesi, 2022)
Turizm ülkelerin çeşitli göstergelerinden etkilenen ve çeşitli göstergelerini etkileyen bir faaliyettir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Türkiye’nin turizm faaliyetlerini etkileyen makroekonomik değişkenlerin belirlenmesidir. Bu doğrultuda 1996:1–2016:1 dönemi Yapısal VAR Analizi ile Etki-Tepki Fonksiyonlarının yardımıyla incelenmiştir. Çalışmada kullanılan makroekonomik değişkenler literatür dikkate alınarak araştırılmış ve gelen uluslararası turist sayısı, reel kişi başına düşen milli gelir, tüketici fiyat endeksi, reel efektif döviz kuru, politik istikrar, jeopolitik risk indeksi ve kişi başına düşen karbondioksit miktarı şeklinde belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, gelen uluslararası turist sayısının milli geliri, karbondioksit emisyonunu, politik istikrarı ve jeopolitik risk endeksini etkilediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra ülkeye gelen uluslararası turist sayısının milli gelir, politik istikrar, karbondioksit emisyonu miktarından etkilendiği, jeopolitik risk endeksinden etkilenmediği tespit edilmiştir. Kısa dönemde enflasyon ve döviz kuru ile gelen uluslararası turist sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Keywords: Turizm; Milli Gelir; Yapısal VAR Analizi; Etki Tepki Fonksiyonu; Türkiye; Turizm (Diğer); Tourism (Other); Tourism; National Income; Structural VAR Analysis; Impact Response Function; Turkey; 13. Climate action; 11. Sustainability; 8. Economic growth; 16. Peace & justice