YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAYGI DEĞERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: KASTAMONU İLİ ÖRNEĞİ - ÖZDEMİR, Salim (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışma Kastamonu’da öğrenim gören yabancı uyruklu 6. sınıf Sosyal Bilgiler öğrencilerinin hak ve özgürlüklere saygı değerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla, 2016-2017 öğretim yılında Kastamonu il merkezinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören 15 yabancı uyruklu öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinde olgubilim deseni kullanılmıştır. Kullanılan veriler odak grup görüşmesi yoluyla elde edilmiştir. Yabancı öğrencilere hak ve özgürlüklere saygı değeri ile ilgili araştırmacı tarafından hazırlanan 20 soru sorularak ve hak ve özgürlükler ile ilgili resim çizdirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin kişi hakları, sosyal ve ekonomik haklar ile ilgili görüş bildirirken siyasi haklarla ilgili herhangi bir görüş belirtmedikleri görülmektedir. Ülkelerinde suç olarak bildikleri şeylerin aslında kendi hak ve özgürlükleri olduğunu öğrendikleri belirtmişlerdir. Kendileri için hak ve özgürlüklere saygı değerinin ayrı bir ders olarak verilmesi, hak ve özgürlüklere saygı duymayanların cezalandırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Değerleri aktarmak için sorumlulukları olduklarını bunu eğitim ile gerçekleştirebilecekleri, değer eğitiminde öğrencilerin tümünün öğretmeni rol model aldıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu araştırma sonuçlarından anlaşıldığı üzere, Sosyal Bilgiler dersinin temel amacı olan iyi bir vatandaş yetiştirmede toplumlar tarafından kabül gören değerlerin önemi oldukça fazladır. Bu sebeple değer eğitimi okullarda ders olarak verilmesi ve değer eğitimi hususunda öğrencilerin rol model aldıkları öğretmenlerin seminer ve kurslarla bu konuda yetiştirilmeleri önerilebilir.
Keywords: Sosyal Bilgiler, Hak ve Özgürlüklere saygı, Yabancı uyruklu öğrenciler