An Examination of Adventure Tourism Studies in Turkish Literature - TÜRK, Erdem; ERDOĞAN, Yakup (ASOS Yayinevi, 2022)
Sürekli gelişim ve değişim içerisinde bir sektör olan Turizm, hem ülkelerin tanıtımına katkı sağlayan hem de ülkelere ekonomik girdi temin eden önemli bir alandır. İnsanların farklılık, yenilik arayışları ile ortaya çıkan alternatif turizm türleri içerisinde yer alan macera turizminin yeri önemlidir. Macera turizmi alanında ulusal anlamda yapılan çalışmaların sayısı oldukça az olmakla birlikte, çalışma içerisinde, Türkiye’de macera turizmi potansiyeli ve bu maksatla bu alanla ilgili son 10 yıl içerisinde ulusal alanda yapılmış olan tez, makale, bildiri çalışmalarından oluşan 41 adet çalışma SLT metodu ile analiz edilmiştir. Macera turizmi alanında incelenen 41 çalışmadan elde edilen bulgulara göre; bu alanda yapılan çalışmaların son yıllarda artış gösterdiği, macera turizmi türlerinden en çok araştırılanların; “Dağ ve Kış Turizmi” ve “Su Altı Dalış Turizmi” olduğu, en az araştırılanların ise; “Savaş Turizmi”, “Doğa Yürüyüşü” ve “Kamp ve Karavan Turizmi” olduğu görülmüştür. Ayrıca alandaki çalışmaların %58’ini makaleler oluşturmaktadır. Araştırılan çalışmaların, makale olanlarının yayımlandığı dergilerin indeks bilgileri arasında; Tr Dizin ve Diğer indeksler görülmüş olup, alan indeksi (Scopus ve ISI’da taranan dergiler) ve SCI, SSCI gibi indekslere rastlanmamıştır. Çalışmanın sonuçları olarak, macera turizmi türlerinin ulusal literatürde yeni yer aldığı ve bu alanda eksikliklerin olduğu söylenebilir. Bu bağlamda çalışma ayrıca, macera turizmi alanında yapılacak olan çalışmalara katkı sağlama açısından olası bir fayda öngörmektedir.