ETKİLİ MİKROORGANİZMALARIN TÜPLÜ TOROS SEDİRİ (Cedrus libani A. Rich.) FİDAN MORFOLOJİK VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Ebru ÇALIŞKAN - ÇALIŞKAN, Ebru (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada; Etkin Mikroorganizmaların tüplü 2+0 yaşlı Toros sediri fidanlarında bazı morfolojik ve fizyolojik karakterler üzerine etki derecesini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada fidanlık denemesi; 4 işlem ve kontrol olmak üzere 5 tip işlem 3 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri desenine göre yürütülmüştür. Uygulanan işlemler etkin mikroorganizmaların EM-1, EM-A, EM-5 ve EM-Gold çeşidine aittir. Uygulamalar iki farklı zamanda gerçekleştirilmiştir. 1. Uygulama vejetasyon dönem öncesi Nisan ayında 2. Uygulama ise bitkilerin büyümesinin en aktif olduğu vejetasyon dönemi olan Haziran ayında gerçekleştirilmiştir. Uygulamalardan 1 ay sonra işlemler tekrar edilmiştir. Çalışmada fidanlara ait tüm morfolojik ve fizyolojik ölçümler 2. Vejetasyon dönemi sonunda laboratuar ortamında gerçekleştirilmiştir. Fidanlık ortamında, etkin mikroorganizmalar Toros sediri fidanlarında morfolojik ve fizyolojik karakterler bakımından kontrol fidanlarına göre olumlu yönde farklılık yaratmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, etkin mikroorganizmaların Toros sediri fidanı yetiştiriciliğinde fidan kalitesini arttırabileceği ve Toros sediri ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarında adaptasyon yeteneğini ve fidan gelişimini arttırabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Etkin organizmalar, morfolojik, fizyolojik ölçümler, Toros sediri