İlköğretim okul yöneticilerinin eğitime ve eğitimin amaçlarına ilişkin görüşleri - Küçük, Zuhal Arife (Kastamonu Üniversitesi, 2012)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda eğitim kavramını çözümlemek ve bundan yola çıkarak okul yöneticilerinin okuldaki uygulamalarında temel aldıkları eğitim anlayışını ortaya çıkarabilmektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı esas alınmış, Kastamonu ili Merkez ilçede bulunan 20 kamu ilköğretim okulunda görev yapan okul yöneticilerinden çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplanmış, görüşme soruları araştırmacı tarafından oluşturulmuş ve araştırma kapsamında 20 okul yöneticisiyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Görüşme yoluyla elde edilen veriler, bilgisayar ortamında metne dönüştürülmüş, dönüştürülen metin, betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre, okul yöneticileri eğitimi, toplumun varlığını sürdürmesi için bireyin “terbiye edilmesini, şekillendirilmesini” sağlayan önemli bir hizmet alanı olarak görmektedir. Eğitimin temel amacı bireyin özgürleşmesini, yetkinleşmesini sağlayan bir eylem iken okul yöneticilerine göre eğitimin amacı, “vatanını, milletini seven iyi vatandaş” yetiştirmektir. Yöneticilere göre bireyin içinde doğduğu toplumun sahip olduğu inanç, tutum ve değerlerin kazandırılması anayasal bir zorunluluktur ve bu zorunluluk eğitimle sağlanmaktadır. Araştırmada okul yöneticilerinin müfredat ve yönetmeliklerin dışına çıkamadıkları, mevcut sistemi sürdürme ve yeniden üretmede temel bir rol oynadıkları görülmüştür.
The views of the primary school administrators about education and the aim of education
Keywords: Eğitim Kavramı, Öğretim, Okul yöneticisi, İlköğretim