TÜRKİYE’DE BULUNAN Acer L. (SAPINDACEAE) CİNSİNİN SİSTEMATİK REVİZYONU - SEKİ, Nagihan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada, Türkiye’de yayılış gösteren Acer (Sapindaceae) cinsine ait taksonların morfolojik, palinolojik, mikromorfolojik özellikleri ile teşhis anahtarları, tür betimleri ve yayılış haritaları sunulmuştur. Ayrıca her bir taksonun karakteristiği olduğu fitocoğrafik bölgesi ve endemik olanların IUCN kategorileri verilmiştir. Bu çalışma ile A. cappadocicum subsp. divergens ve A. hyrcanum subsp. tauricolum tür seviyesine yükseltilmiştir. 2014 yılında yeni bir tür olarak yayınlanmış olan A. orthocampestre, A. campestre subsp. leiocarpum’un sinonimi olarak değerlendirilmiştir. Türkiye Florası’na göre lokal endemik bir takson olan ve sadece Kahramanmaraş, Adana ve Hatay civarından bilinen Acer monspessulanum subsp. oksalianum, yapılan arazi çalışmaları ile Van ilinden de kayıt edilmiştir. Türkiye Florası’nda 22 taksonla (7 endemik) temsil edilen Acer cinsi bu çalışma ile 20 takson (2 endemik) olarak yeniden düzenlenmiştir. Taksonların polen şekilleri suboblat, oblat-sferoidal veya sferoidal olup yüzey ornamentasyonları sitriat, sitriat-perforat, sitriat-rugulat, sitriat-perforat, sitriatretikülat veya rugulat-perforattır. Polen şekli ve yüzey ornamentasyonu taksonlar arasında ayırt edici karakterlerdir. Taksonlar üzerine yapılan yaprak, meyve ve tohum mikro morfoloji çalışmalarında ise stoma mevcudiyeti, trikom ve epikutikular vaks yapısı ayırt edici karakterler olarak belirlenmiştir.
Keywords: Revizyon, Acer, Sapindaceae, Türkiye