ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖĞRETMEN ÖZ-YETERLİLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - Alnaas, Rabiaa Saad Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Öğretmenlik, adayların gelişim süreleri boyunca çeşitli zorluklarla karşılaşacağı dünyadaki en hassas mesleklerden biridir. Bu nedenle öğretim, bilgiyi öğrencilere sunmanın ötesinde, okul, öğrenciler ve anne-babalarla iletişim kurmak, öğretim stratejileri hazırlamak ve oluşturmakla kalmayıp sınıf ortamını eğitimin amacına uygun olarak yönetmekten de öteye geçmektedir. Bu araştırmada yapılan alanyazın incelemesi, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, öğretmenin temel görevlerinin yerine getirilmesinin yanı sıra; sınıf yönetimi, öğrenci yönetimi ve öğretim stratejileri gibi bir öğretmende bakılacak kritik yetenekleri de içermektedir. Bu çalışmada, 182 formasyon eğitimi gören öğretmen adayından veri toplanmıştır. Bu araştırmanın ana amacı, öğretmen adaylarının mesleklerine yönelik tutumları ile öğretmen öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Sonuçlar, aday öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile öğretmen öz-yeterlik ölçeği üç boyutu arasında orta derecede anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Diğer taraftan sonuçlar, öğretmenlik mesleğinde tutum ve verimlilik açısından öğrencilerin cinsiyet ve eğitim düzeyleri açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir
Keywords: Öğretmen adayları, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, öğretmenin öz-yeterliği