Batı Libya popülasyonundaki gebelerde D vitamini ve kalsiyum düzeyleri ve bunları etkileyen biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi - Kamoka, Hana Moftah Ibrahem (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma, batı Trablus'tan (Libya) seçilen gebe kadınlarda D vitamini ve kalsiyum düzeylerini etkileyebilecek bazı biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma örnekleri, batı Trablus bölgesindeki sağlık tesislerini tıbbi takip için ziyaret eden gebe kadınlardan seçilmiştir. Araştırma örneklemi 19-40 yaş arasındaki, 48-100 kg kiloya ve 148-176 cm boya sahip 100 kadından oluşmaktadır. Çalışma hem bir anket, hem de toplanan kan ve idrar örnekleri ile yapılmıştır. Kan ve idrar örnekleri, 2015 yılında Ağustos ve Eylül aylarında toplanmış ve kan örneklerinde kalsiyum, fosfor, demir, PTH (paratiroid hormonu), glikoz, hemoglobin, D vitamini ve idrarda protein seviyeleri tespit edilmiştir. Araştırma toplam yaklaşık 12 aylık bir sürede tamamlanmıştır. Çalışma sonucunda gebe kadınların %78'inde D vitamini eksikliği olduğu ve ayrıca anormal demir seviyesinin %21, anormal hemoglobin düzeyinin %39, anormal kalsiyum seviyesinin %43 ve idrarda anormal protein seviyesinin ise %38 olduğu gözlenmiştir. Ayrıca D vitamini, kalsiyum ve fosfor seviyeleri arasında bir ilişkinin varlığı ve D vitamini, kalsiyum ile hemoglobin ve demir seviyeleri arasındaki zayıf bir korelasyon gözlenmiştir.
Evaluation of some biochemical parameters effecting the level of vitamin D and calcium in samples of Western Libyan pregnant women
Keywords: D vitamini, kalsiyum, gebe