Cihanbeyli’nin (Konya) Tarihi Süreç İçerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği - Şimşek, Hacı Ahmet; Uçar, Sariye (Kastamonu University, 2025)
Çalışma alanı olarak belirlenen Cihanbeyli ilçesi, Konya ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Cihanbeyli ilçesi sınırları içerisinde yapılan ilgili literatür çalışmasında, Cihanbeyli'nin farklı kültürlerin bir arada yaşadığı zengin bir tarihe sahip olduğu açıkça görülmektedir. İlk çağlardan itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçe, bu çeşitliliği koruyan ve farklılıklara hoşgörü gösteren kozmopolit bir yapıya sahiptir. Küresel iklim değişikliği, tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı çok önemli bir çevre ve kalkınma sorunu olarak kabul edilmektedir. Doğal nedenler, coğrafi keşifler ve sanayileşme gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkan iklim değişikliği, kuraklık şeklinde ülkemizi giderek daha fazla etkilemeye başlamıştır. Sadece fiziksel bir gelişme olarak görülmemesi gereken kuraklık, insan yaşamını büyük ölçüde etkilemekte ve yaşamsal faaliyetleri ve tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Küresel iklim değişikliğinden doğrudan etkilenen iller arasında yer alan Konya iline bağlı Cihanbeyli ilçesi ve Tuz Gölü, iklim değişikliği ile ilgili gözle görülür etkileri nedeniyle çalışmamızın konusu olmuştur. Bu çalışmada Cihanbeyli ilçesinin tarihi ve etnik kökeni ele alınırken, ilçenin küresel iklim değişikliğinden ne ölçüde etkilendiği, yıllık ortalama sıcaklık, yıllık en düşük minimum sıcaklık, yıllık en yüksek maksimum sıcaklık verileri incelenmiş ve Cihanbeyli ilçesinin karşı karşıya kaldığı etkileşim analiz edilmiştir.