DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ BAZI DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN FARKLI YÖRE VE YÜKSELTİLERDEKİ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Ayan, Sezgin; Küçük, Mahir; Çetiner, Şaban; Ulu, Fahrettin; Yılmaz, Fatma (G.Ü. Kastamonu Eğitim Dergisi, Mart 2002, Cilt. 10, No.1, s.187-194, Kastamonu, 2002)
Özet Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesinin bir çok doğal ağaç türünün değişik yöre ve yükseltilere göre gelişimlerini ortaya koymak, bölgede nesli tehlike altında olan Taxus baccata, Quercus pontica, Acer platanoides türlerini yaygınlaştırmak ve bölgede nesli tükenen türlerden Corylus colurna'yı tekrar yöreye kazandırmak amaçlanmıştır. 1991 yılından itibaren toplam 28 taksonun fidanları, bölgenin 4 değişik deneme alanına tesadüfi blokları yöntemine göre 3 yinelemeli olarak dikilmiştir. 1999 yılı yaşama yüzdesi verilerine göre yapılan istatistiksel değerlendirmelerde farklı yöre ve yükselti kuşaklarında türler arası ve içi önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Abstract In this research, native some tree species of Eastern Blacksea Region were studied according to different locality and altitude. The aims are to determinate of the growing performance of these species, to widespread the under dangerous species such as Taxus baccata, Quercus pontica and Acer platanoides and the disappeared species such as Corylus colurna in the region. The seedlings of the 28 taxa were planted since 1991 in 4 trial sites according to randomized blocks method with three replications. The survival percentage data of 1999 year were analized by statistical methods. The result showed significant difference for survival percentage by different locality and altitude.
DETERMINATION OF THE PERFORMANCE OF NATIVE SOME TREE SPECIES OF EASTERN BLACKSEA REGION BY DIFFERENT LOCALITIES AND ALTITUTES
Keywords: Doğu Karadeniz Bölgesi, doğal ağaç türleri, yaşama performansı; Eastern Blacksea Region, native tree species, survival performance