Çeşitli mantarlardan elde edilen ekstraktların mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisi - Mohammed, Kamla A. O. (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, Kastamonu ili çevresinde yetişen ve halk tarafından yoğun olarak tüketimi yapılan Agaricus bisporus (kültür mantarı), Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)’nın balıklarda patojen Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri test edilmiştir. Agaricus bisporus (kültür mantarı)’dan aşırı köpürme ve taşma nedeni ile su/buhar distilasyon yöntemi ile esansiyel yağ elde edilememiştir. Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)’dan elde edilen esaniyel yağların 250, 500 ve 1000 µL dozlarının ise Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerinin 106 cfu mL-1 dozlarına karşı antimikrobiyal aktivite göstermediği tespit edilmiştir. Mantarlardan elde edilen ekstrakt ve esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitelerinin biyotik ve abiyotik faktörlere göre değişebileceği kanaati oluşmuştur.
Antimicrobial effects of extracts of mushroom on microorganisms
Keywords: Esansiyel yağ, Agaricus bisporus (kültür mantarı), Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı), Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı), balık patojeni