MÜŞTERİ YÖNLÜLÜK, İNOVASYON YÖNLÜLÜK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI - NUROV, GİESİDDİN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Müşteri yönlülük, müşterinin satın alma gereksinimlerini en iyi şekilde değerlendirirken, onları göz önünde bulundurarak keşfetmeye ve karşılamaya odaklanır. İnovasyon yönlülük yeni pazarlar oluşturma ve girme, mevcut pazar payını artırma, firma büyüme stratejileri için gereklilik. Örgütsel bağlılık ise çalışanın örgütle olan ilişkisini ve örgütün üyeliğini sürdürme ya da sürdürme kararını açıklayan psikolojik bir durumudur. Çalışmanın hem zaman, hem de maliyet açısından sadece Kastamonu ili Merkez ilçesinde bulunan özel eğitim kurumlar ve özel okullarda uygulanması çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Müşteri yönlülük ve inovasyon yönlülük ile örgütsel bağlılık ilişkisi ortaya konarak örgütsel bağlılığa yönelik çalışmalar yürütülmesine yol gösterecektir. Bu çalışma: özel eğitim kurumları ve özel okullarda faaliyet gösteren işletmelerin müşteri yönlülük, inovasyon yönlülük ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yüz yüze anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Araştırma Kastamonu il merkezinde özel eğitim merkezlerinde yapılmıştır. Müşteri Yönlülük, İnovasyon Yönlülük ve Örgütsel Bağlılık Ölçekleri ile toplanan veriler SPSS 23.0 istatistik programında değerlendirilmiştir. Müşteri yönlülük, inovasyon yönlülük ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışanların müşteri yönlülük, inovasyon yönlülük ve örgütsel bağlılık, ölçeğine ait puanlarının yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, kadro unvanı durumu ile tek yönlü ANOVA ve t-Testi ile test edilmiştir. Analiz sonucunda, özel eğitim kurumları ve özel okullarda görev yapan çalışanların örgütsel bağlılıklarını etkileyen müşteri yönlülük ve inovasyon yönlülük faktörleri belirlenmiştir. İşletmede işgörenlerin yaşları değerlendirildiğinde, müşteri yönlülük, inovasyon yönlülük ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı (p<0.05) görülmektedir. Bu çalışma sonunda elde edilen bulgular ile sektör temsilcilerine ve araştırmacılara yol gösterilmesi beklenmektedir.
Keywords: Müşteri yönlülük, İnovasyon yönlülük, Örgütsel bağlılık