Toz Enjeksiyon Kalıplama (Tek) Yöntemi İle Prototip Makine Parçaları Üretimi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Proje kapsamında toz metalürjisinde kullanılan yeni nesil üretim tekniklerinden birisi olan toz enjeksiyon kalıplama yöntemi ile prototip makine parçalarının üretimi planlanmaktadır. TEK yönteminde kullanılacak olan tozların eğer mümkünse hızlı katılaştırma yöntemi (özellile eriyik eğirme yöntemi ile üretilenler) üretilmiş olmalarına özen gösterilecektir. Şayet bu mümkün olmazsa geleneksel yöntemlerle üretilmiş metal tozlarının da TEK yönteminde kullanımı söz konusu olabilecektir. Eriyik eğirme yöntemi ile üretilmiş tozların TEK yöntemi uygulanmak suretiyle makine parçalarınna dönüştürülmesi literatürde çok sık rastlanan bir durum olmadığından, bu durum projenin önemli yenilik kısımlarından birisini oluşturmaktadır. Ayrıca literatürde TEK yöntemi ile sadece çubuk, küp v.s basit geometrik şekilli parçaların üretimi araştırma amacı ile yapılmaktadır. Standar direkt endüstride kullanılabilecek numunelerin laboratuvar ortamında üretilip direkt bir makine/motor üzerinde denendiği bir çalışmaya uluıslar arası literatürde pek rastlanamamaktadır. Dolayısyle literaürde bu yönde bir açık mevcuttur. Türkiye'de ise TEK yöntemi ile direkt endüstriyel bir parçanın (ayrıntılı cad/cam çalışmaları yapımış tam boyutlu iş parçası) araştırma amacı ile üretildiği vaki değildir. Bu sebeple prje kapsamında alınacak olan 3 boyutlu bir tarayıcı, 3 boyutlu bir yazıcı ve üniversimizde bulunan CNC makineleri yardımıyla önce üretilecek olan parça/parçaların model ve kalıpları yapılacak ve daha sonra bu kalıplara ve modellere uyugun iş parçası TEK yöntemi ile üretilecektir.