How Can Natural Environment Scoring Tool (Nest) be Adapted for Urban Parks? - Yilmaz, Dilara; Işinkaralar, Öznur (Kastamonu Üniversitesi, 2021)
Park alanlarının insanlar üzerinde birçok yararlı etkisi bulunmaktadır. Kentsel çevrenin önemli unsurları olan park alanları yaşam kalitesinin arttırılmasını da sağlamaktadır. Park alanlarının özelliklerinin, tesislerinin ve olanaklarının tespit edilerek kullanıcılar tarafından değerlendirilmesi bu alanların kalitelerini arttırmak için gereklidir. Çalışmada, çeşitli kullanımları da destekleyen, farklı kentlerde olan doğal ortamların değerlendirilmesinde bir araç geliştirmek ve doğal çevre kalitesi ile kullanıcıların memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Jakarta ve Ankara kentlerinden seçilen park alanlarında yapılan çalışmada, alan kullanıcıları tarafından Doğal Çevre Değerlendirme Aracı (NEST) ile alanların doğal çevre tipolojilerine göre puan verilmiştir. Puanlama sonucunda elde edilen veriler korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz kapsamında erişim, olanaklar, estetik, güvenlik, tehditler ve potansiyel kullanım tipolojilerinin kullanıcıların memnuniyet düzeylerini güçlü düzeyde etkilemesi ulaşılan önemli bir sonuç olmuştur. Ayrıca çalışma NEST’in park alanlarında uygulanabilirliğini ortaya koyması ve kullanıcıların da katılımını sağlaması açısından daha kapsamlı bir puanlama sistemi geliştirilmesine zemin hazırlamıştır.

Urban Parks, which are important elements of the urban environment, have many beneficial effects on people. They also increase the quality of life. The features, facilities, and possibilities of the parks are determined and evaluated by the users to increase qualityof these areas. This study aimed to develop a tool for evaluating the natural environments in different cities, supporting various uses, and determining the relationship between natural environment quality and user satisfaction levels. In the study conducted in the park areas selected from Jakarta and Ankara cities, the users of the area were scored according to the natural environment typologies of the areas with the Natural Environment Scoring Tool (NEST). The data obtained as a result of scoring were evaluated by correlation analysis. Within the scope of the analysis, it was an important result that access, facilities, aesthetics, safety, threats and usability typologies strongly affect the users' satisfaction levels. In addition, the study laid the groundwork for the development of a more comprehensive scoring system in terms of demonstrating the applicability of NEST for urban parks and ensuring the participation of users.
Keywords: urban park; NEST; usability; satisfaction; Ankara; Jakarta; Engineering; Mühendislik; 11. Sustainability