DİYALİZ HASTALARINDA VEGF RS699947 POLİMORFİZMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BEN OSMAN, Nisrin Mohamed H. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Son Dönem Böbrek Hastalığı (SDBH), insidansı ve prevalansındaki belirgin artış nedeniyle dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmıştır. “SDBH”nın ortaya çıkmasına sebep olan birçok çevresel ve genetik faktör vardır. Vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) böbrek patofizyolojisinde önemli bir rol oynadığı bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, bir Türk popülasyonunda “SDBH” ve vasküler endotelyal büyüme faktörü “VEGF rs699947” gen polimorfizmi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Genotipleme, 50 “SDBH” hastası ve 30 sağlıklı kontrolde, Kompetitif Alel Spesifik PCR (KASP) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın sonuçları, olgu ve kontrol grupları arasında, yaş ve serum kreatinin açısından anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur (P=0.000). A'nın minör (riskli) alel olduğu göz önüne alındığında, AA genotip frekansının kontrol grubunda vaka grubuna kıyasla yüksek olduğu gözlenmiş ve Türk popülasyonunda AA genotipinin “SDBH” için koruyucu bir faktör olabileceği düşünülmüştür.
Keywords: VEGF, rs699947, SDBH, SNP, diyaliz.