Fen ve Teknoloji Öğretim Programlarının Teknoloji Okuryazarlığı Boyutları Açısından İncelenmesi Boylamsal Bir Çalışma - Kartal, Eda Erdaş; Aksüt, Pelin; Aydın, Fatih (Abant Izzet Baysal Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2015)
Teknoloji okuryazarligi teknolojiyi kullanma, yonetme, degerlendirme ve anlama yetenegidir (ITEA, 2003). Teknoloji okuryazari bireylerin yetistirilebilmesi uygulanan egitim ve ogretim programlariyla iliskilidir. Bu baglamda, teknoloji egitimine belirli bir program dâhilinde yer verilen ilkogretim fen egitiminde, teknoloji okuryazarligina yonelik calismalarin programa nasil yansidigi onemlidir. Mevcut ogretim programlarinin teknoloji okuryazari bireyler yetistirme acisindan yeterliligine iliskin literaturde herhangi bir calisma bulunmamaktadir. Bu calismada, 2000, 2004 ve 2013 yillari ilkogretim fen programlari teknoloji okuryazarligi boyutlari acisindan incelenmistir. Analizlerde temel cati olarak, arastirmacilar tarafindan gelistirilen ‘Teknoloji Okuryazarliginin Boyutlari ve Alt boyutlari Tablosu’ kullanilmistir. Sonuclar, teknoloji okuryazar bireyler yetistirme baglaminda 2004 yilinda gelistirilen ogretim programinin, 2000 ve 2013 yillarinda gelistirilen ogretim programlarindan daha iyi durumda oldugunu ortaya koymustur
Keywords: Teknoloji Okuryazarlığı; Technology Literacy; Teknoloji Eğitimi; Science Curriculum; Technology Education; Fen Bilimleri Öğretim Programı; 4. Education