Sıcaklık Stresinin Kavunda Isı Şoku Protein Genlerinin (Hsp1-Hsp2) İfadesi Üzerine Etkileri ve Proteome Analizleri - Baloğlu, Mehmet Cengiz; Karaca, Samir; Öktem, Hüseyin Avni; Yücel, Meral (Türk Biyokimya Dergisi, 2009)
Oksidatif stres mide kanseri oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Ancak gastrik kanserlerde oksidatif strese bağlı moleküler değişimler henüz açığa çıkmamıştır. Matriks metalloproteinazlar (MMP) ekstrasellüler matriksi parçalayarak kanser hücrelerine invaziv özellik kazandırıp onları daha da agresif hale getirmekle bilinirler ayrıca kendi içlerinde regüle edildikleri de bilinmektedir. Biz de bu çalışmada H2 O2 nin mide kanserli hücre hatlarının invazyonuna etkisini araştırıp, RNA müdehalesi (siRNA) tekniği ile ilk defa gastrik kanserlerde MMP-3 genini susturarak diğer MMPleri ekspresyon düzeyinde ne yönde etkilendiğini gösterdik. Öncelikle daha agresif olduğu bilinen AGS hücrelerinin, H2 O2 muamelesi sonucu MKN-45 ve 23132/87 hücrelerine göre daha invaziv olduğu gösterildi. Buna paralel olarak MMP gen ifadesi açısından incelediğimizde çalışılan 17 MMP geninden 12 tanesinin AGS’de ifade edildiği tespit edildi. Öte yandan az faklılaşmış ve difüz tip gastrik kanser orijinli hücreler olan MKN-45’de 10 MMP’geni, 23132/87’de ise sadece 5 tane MMP geninin ifade olduğu görülmektedir. MMP’ler içerisinde sadece AGS hücresinde ifade olan ve daha çok agresifliğe yol açtığı düşünülen MMP-3 genine özgü bir RNA susturumu gerçekleştirilmiştir. MMP genlerinin ifadesinde azalış ve artışlar görülmüştür. MMP3’ün susturulması MMP-15’in ifadesini azaltırken, MMP10 ifadesini arttırmıştır. Dolayısı ile pek çok kanser türünde olduğu gibi ileri gastrik kanserde de MMP-3, diğer MMP genlerinin ifadesini etkilemesi bakımından önemli bir makır gen olmaktadır.
Keywords: Sıcaklık-Protein-Gen