ÖZGÜR ARAS TÜFEK’İN TÜRKÇENİN MUHAFIZLARI SERİSİ ROMANLARINDA DEĞERLER - BULUT, Funda; ŞİMŞEK, Şahin (Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi, 2021)
İnsan davranışlarına yön veren insanın topluma uyumunu kolaylaştıran değerler, iyinin ve kötünün, doğru ile yanlışın ayırt edilmesine katkı sunarak toplumda bir denge oluşturur ve fertlerin huzur ve düzen içinde yaşamalarını sağlar. Ülkemizde son yıllarda önem kazanan değerler eğitimi, eğitim uygulamalarında üzerinde durulan bir konu olmuştur. Özgür Aras Tüfek, “Türkçenin Muhafızları” serisi romanlarından ilki olan Bir Kelime Seyyahı’nda Kaşgarlı Mahmut’un; Simurg’a Yolculuk’ta Ali Şîr Nevayi’nin; Mutluluk Bilgisi’nde Yusuf Has Hacib’in; Kelimelerin Işığı’nda da Edip Ahmet Yükneki’nin hayatını anlatmıştır. Türk dilinin çok önemli bu dört isminin hayatlarının roman tadında anlatılması okuyan genç bireylerde Türkçe farkındalığını artıracak, onların ana dili bilincine daha çok varmalarını sağlayacaktır. Bu dört kitap, Türk dilinin büyük şahsiyetlerinin hayat hikâyelerini romanlaştırmasının ötesinde değerler eğitiminde kullanılabilecek pek çok değeri de bünyesinde barındırmaktadır. Öğrenme aşkı ve öğretme aşkı değerleri yoğun olarak işlenmiş; iyilik, yardımlaşma, tabiat bilinci, adalet, doğruluk, çalışkanlık, vatan millet sevgisi, saygı, tevazu gibi değerlere de yer verilmiştir.
Keywords: Türkçenin Muhafızları; Özgür Aras TÜFEK; Çocuk Edebiyatı; Değerler Eğitimi; İslami Dönem Türk Edebiyatı Eserleri