Geleneksel kızak sporunun turizme kazandırılması - Tane, Cihan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada, Kastamonu ili Küre ve Ağlı ilçelerinde bir kültür unsuru olarak yaşayan geleneksel kızak (kayık) sporunun hali hazırdaki durumu, turizme kazandırılması konusunda spor yöneticileri ve kızak yarışçılarının görüşleri alınarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı geleneksel kızak sporunun bir kültür öğesi olarak irdelenmesi, mevcut durumunun ortaya konulması ve geleneksel kızak sporunun turizm açısından değerlendirilmesidir. Küre ve Ağlı ilçelerinde yürütülen çalışmanın kuramsal bölümünün oluşturulmasında alan yazın taraması ile spor faaliyetlerinin gözlem ve incelemelerinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Devamında çalışmanın uygulamalı kısmı yapılmıştır. Uygulama için araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, geleneksel spor dalları federasyonu delegeleri ve ilçelerdeki geleneksel kızak sporcuları ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada toplanan veriler NVIVO (v1.51) sözel veri çözümleme programında betimsel ve içerik analizi teknikleriyle çözümlenerek yorumlanmıştır. Çalışmada ulaşılan bulgular incelendiğinde kış sporları içerisinde yer alan geleneksel kızağın hali hazırda Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından resmi olarak tanındığı, bu spor dalıyla ilgili müsabakaların yapıldığı, geleneksel kızak kültürünün geliştirilmesi ve turizme kazandırılması için spor yöneticileri ile sporcuların hem fikir oldukları görülmüştür. Bununla birlikte sporcular da geleneksel kızağın kış sporları turizmine kazandırılmasının önemli olduğunu, bu bağlamda yöresel kıyafetlerin yarışlarda kullanılmasının bölgenin kültürünün aktarımında katkı sunacağını ifade etmişlerdir.
Keywords: Kış sporları, geleneksel kızak, yöresel kıyafetler, Kastamonu