Ortaokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi - Aydoğdu, Özgür Utkucan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma, çeşitli değişkenler açısından ortaokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda dijital okuryazarlık düzeyleri üzerinde ortaokul öğrencilerinin sahip oldukları cinsiyet, sınıf, anne mesleği, baba mesleği, ebeveyn eğitim durumu, evde internet olma durumu, internete bağlanma sıklığı, evde bilgisayar olma durumu ve yaşanılan ilçe değişkenlerinin herhangi bir etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma nicel bir araştırmadır ve betimsel tarama modeli kullanılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmada çalışma grubu uygun örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu da öğrenim gören 268 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında bilgi işlem, iletişim, güvenlik, problem çözme boyutlarından oluşan ve Pala (2019) tarafından geliştirilen “Dijital Okuryazarlık Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler nicel veri analiz programı kullanılarak çözümlenmiş ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin tüm boyutlarda orta puanın üzerinde olduğu, kardeş sayısı arttıkça dijital okuryazarlık düzeylerinin düştüğü ve annesi meslek sahibi olanların, internete daha sık bağlananların, merkez ilçede yaşayanların dijital okuryazarlık düzeylerinin yükseldiği tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyal bilgiler, dijital okuryazarlık, ortaokul öğrencileri