Eskişehir Orman Fidanlığı Koşullarında Yetiştirilen Çıplak Köklü Toros Sediri ve Anadolu Karaçamı Fidanlarının Gelişim Dönemleri - Yer, Esra Nurten; Ayan, Sezgin (Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergis, 2011)
Bu çalışmada, Eskişehir Orman fidanlığı koşullarında yetiştirilen farklı orijinlere ait 1+0 ve 2+0 yaşlı çıplak köklü fidanlarda rutin yetiştirme işlemleri sonucu; “Kuru madde değişim” yöntemiyle “fidan gelişim dönemleri” belirlenmiştir. Fidanlar, özel herhangi bir işleme tabi tutulmadan normal yetişme/yetiştirme koşulları altında; ilk gelişme, hızlı gelişme, duraklama, odunlaşma ve gerçek durgunluk dönemlerinin yılın hangi dönemiyle örtüştüğü incelenmiştir. Fidanlık koşullarına ve türe özgü gelişim evrelerinin tespitiyle; uygun gübreleme ve sulama rejimleri, kök kesimi, seyreltme, ot alma zamanı ve söküm gibi kültürel işlemler için en uygun zamanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucuna göre; 2+0 yaşlı Toros Sediri fidanları için fidan gelişim dönemleri; Mart başı - Nisan ortası durgunluktan çıkış dönemi, Mayıs ayı başı – Temmuz ayı başı gelişme ve hızlı gelişme dönemi, Temmuz ayı sonu - Ağustos ayı ortası yavaşlama dönemi, Eylül ayı ortasından itibaren odunlaşma dönemine girdiği tespit edilmiştir. 2+0 yaşlı, Anadolu karaçamı fidanları için fidan gelişim dönemleri; Mart başı - Nisan ortası durgunluktan çıkış dönemi, Mayıs başı - Temmuz sonu gelişme ve hızlı gelişme dönemi, Ağustos ayının ortasından itibaren ve Kasım ayı başına kadar yavaşlama ve odunlaşma dönemini geçirmişlerdir. 1+0 yaşlı Anadolu karaçamı fidanları ise; Mayıs ayı ortası - Haziran ayı ortası fidecik dönemi, Temmuz ayı başı – Ağustos ayı ortası gelişme ve hızlı gelişme dönemi, Eylül ayı ortası ve Ekim ayı sonu yavaşlama ve odunlaşma dönemi olarak fidan gelişim dönemleri belirlenmiştir
Keywords: Gelişim Dönemleri, Kuru ağırlık, Fidecik, Odunlaşma, Fidanlık